MIJN GEIT

    

Toch op plek één en twee
Jan Jonker uit Deil heeft zijn geiten niet voor de prijzen, vertelt hij, maar zijn twee Nooro’s staan toch op plek één en twee van de top 10 mooiste jaarlingen 2014. Jonker kocht deze dieren als lammeren van Huib Noordermeer. Geen ‘eigen fok’ dus, maar de opfok is net zo belangrijk als de genetische eigenschappen, wordt gezegd. Daarbij gaat het volgens Jonker vooral om goed voeren: hooi van goede kwaliteit en de juiste hoeveelheid krachtvoer. Nooro’s Roza 15, met Jonker op de foto, kreeg dit jaar een vierling: twee bokjes en twee geitjes. Een van de geitjes wil de Deilse Witfokker graag aanhouden. Maar vanwege de beschikbare stalruimte moet hij keuzes maken. “Ik ga meestal met vier à vijf geiten de winter in.”
Henk ten Have
"Geitenhouderij", juni 2015

 .  

"Het is een topgeit"
Als klein meisje kreeg Hennie Grolleman uit Wapenveld een paar Witte geiten. Toen zij trouwde, kwamen daar een paar dwerggeiten bij. Met de mond-en-klauwzeer in 2000 verloor ze de geiten. Niet lang daarna, toen de rust was wedergekeerd, besloot het echtpaar Grolleman toch weer een aantal dieren aan te schaffen. Het werden wederom Witte. Die beslissing bleek niet onverstandig, want intussen staat het aantal titels dat Hennie samen met haar man in de wacht heeft gesleept met de geiten op ruim driehonderd. Kampioen, reservekampioen, beste uiers. Te veel om op te noemen. Op de foto staat Hennie met de dochter van Mona 6: Mona 27 van de Tamarahoeve. “Het is een topgeit”, aldus de trotse eigenaresse.
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", juni 2016

.  

"Ik hou van iets meer body"
Zo’n drie tot vier uur per dag is hij samen met zijn vrouw met de geiten bezig. Toch blijft het een hobby, aldus Bernhard Boer uit Bedum (Gr.). Op dit moment lopen er 22 geiten, zowel Wit als Bont in het hok, maar dat aantal wil Boer terugbrengen tot tien met daarbij vijf lammeren. Vorig jaar scoorde zijn stal gemiddeld 86,5 voor AV. “Maar die laatste luxe missen de geiten hier. Men wil nu graag smal en groot, maar daar doe ik niet aan mee. Ik hou van iets groter, van iets meer body.” Driesprong Cinta 1 is daarvan een goed voorbeeld. “Ze is een beste geit, zoals ik ze graag zie. Ik hou van haar bouw, de kracht daarin.” Twee nadelen heeft Cinta wel: de speenstand is iets wijd en ze brengt voornamelijk bokjes voort. “Maar het is een werkgeit die oud kan worden, dus wie weet wat ze nog geeft.”
Wilma Wolters
"Geitenhouderij", juni 2017

  .   

"Heel complete geit"
Gerard Koekkoek is een waarlijke fokker: op zijn boerderij in Lemelerveld staan niet alleen Witte en Bonte geiten, hij fokt ook konijnen en kippen. Riethoeve Viola 143 is overigens geen eigen fokproduct, maar aangekocht van Bertus Hutten. “Hutten stopt met de geiten. Ik hoop dat ik hem hiermee nog eens in het zonnetje zet.” Op de landelijke keuring in Zwolle kreeg de driejarige Viola 143 1d. “Terecht. Ze zat in een heel sterke groep. Haar type bouw vind ik erg mooi, ze is een heel complete geit. En haar lammeren doen het goed.” Een van de twee boklammeren die ze dit jaar ter wereld bracht, werd kampioen op de bokkenkeuring in Lexmond; het geitenlam werd dagkampioen op de landelijke keuring van dit jaar.
Wilma Wolters
"Geitenhouderij", oktober 2018


VORIGE
VOLGENDE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG